Nová kuchárska kniha
Nová kuchárska kniha
Autor: | Terézia Vansová |
Rok vydania: | 2017 |
Žáner: | Recepty |
Formát: | 8° octavo |
Počet strán: | 414 |
Stav: | veľmi dobrý |
Väzba: | pevná |
ISBN: | 978-80-971859-3-0 |
15,00 €
Faksimile podľa tretieho vydania z roku 1930
Vansovej kuchárka je považovaná za druhú kuchársku knihu v slovenčine. Vo svojej dobe bola veľmi populárna, vyšlo niekoľko vydaní, prvé v roku 1914. Kniha obsahuje viac ako 900 receptov z konca 19. a začiatku 20. storočia, z ktorých mnohé sú aktuálne dodnes (polievky, závarky, omáčky, predkrmy, prívary, jedlá zo zeleniny, zemiakov, ryby, mäso, šaláty, múčniky, palacinky, kysnuté cestá, vyprážané cestá, rolády, omelety, krémy, pudingy, torty, zákusky, cukrovinky, krémy, zavárané ovocie a lekváre, jedlá z kapusty a zeleniny na zimu, pečenie chleba). Nechýbajú ani dobré rady, rôzne postupy či opisy vtedajších zvykov (napr. čo sa varí, keď prídu hostia, ako sa stoluje, a pod.).